26 Mart 2021
392
ABONE OL

Kale Çeşmesinden Yaklaşık 700 Yıl Sonra Yeniden Su Akmaya Başladı

Muğla'nın Milas ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve Menteşeoğluları Beyliği'ne başkentlik yapan Beçin Antik Kenti'ndeki Kale Çeşmesi'nden, yürütülen kazı ve restorasyon çalışmasıyla yaklaşık 700 yıl sonra yeniden su akmaya başladı.

Kale Çeşmesinden Yaklaşık 700 Yıl Sonra Yeniden Su Akmaya Başladı

Bölgenin en önemli ören yerleri arasında yer alan ve yıl boyunca kazı çalışmaları yapılan Beçin Antik Kenti'nde, gün yüzüne çıkartılan kalıntılar tarihe ışık tutuyor. Ayakta kalan tarihi yapılar, restore edilerek turizme kazandırılıyor. Bu eserlerden Kale Çeşmesi de restorasyon çalışmasıyla eski ihtişamına kavuştu.

Beçin Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, kentin tarihi geçmişi bulunsa da asıl önemini Menteşe Beyliği döneminde kazandığını söyledi. Beçin şehri ve kalesini, Menteşeoğlularının başkent olarak seçtiğini, kurucusu Ahmet Gazi'nin de türbesinin bulunduğu bir bölge olduğunu anlatan Pektaş, Beçin'in Türk-İslam dönemi yerleşiminde önemli merkezlerden olduğunu dile getirdi.

Kentte kazıların yanı sıra restorasyon çalışmaları da yürüttüklerine değinen Pektaş, geçen yıl projesi onaylanan Kale Çeşmesi'nde bu yıl çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Restorasyon Çalışması Aslına Uygun Gerçekleştirildi

Pektaş, restorasyonun Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı destekleriyle yürütüldüğünü belirterek, "Çeşmenin bulunduğu alanda hem kazı hem restorasyon yapıldı. Burada yürütülen kazı ve restorasyon çalışması sayesinde yaklaşık 700 yıl sonra Kale Çeşmesi'nden su akmaya başladı. Buradaki restorasyon çalışması aslına uygun olarak gerçekleştirildi.” dedi.

Pektaş, “Çeşme, Beçin Kalesi ve ören yerinin hemen girişinde ve kötü bir görünümdeydi. Ancak şimdi Valiliğin destekleriyle eski ihtişamına kavuştu. Buranın restorasyonunu gerçekleştirirken eski fotoğraflara ulaştık. 1970'li yıllarda yürütülen kazı sırasındaki raporları bulduk. O dönem çekilen fotoğrafları derledik ve proje hazırladık. Uygulama aşamasında da elde ettiğimiz verilerle restorasyonu gerçekleştirdik." dedi.

Eserin, Menteşe Beyliği döneminde yapılmış, sivri kemerli tek cepheli bir Türk çeşmesi olduğunu vurgulayan Pektaş, tahribatın önüne restorasyon çalışmasıyla geçtiklerini söyledi.

Kale ve Surlar Da Eski İhtişamına Kavuşturulacak

Menteşeoğluları'na başkentlik yapan kentin su yolları, çeşme ve sarnıçlarla da ilgi çektiğini anlatan Pektaş, "Burası su yapılarıyla çok zengin bir yer. Bunun yanında hamamlar, sarnıçlar, antik su kemerleri var. Yapmayı planladığımız su yolları projemiz var. Bu kaynakların tespitine yönelik bir çalışma yürüteceğiz." diye konuştu.

Etap etap kale ve surlarda da restorasyon yapacaklarını aktaran Pektaş, kaleyi de eski ihtişamına kavuşturacaklarını kaydetti.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
27 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
En Çok İzlenen 8 Amazon Prime Filmi
KÜLTÜR SANAT
Muğla’daki Müzeler
Muğla’daki Müzeler
26.03.2021
668