01 Şubat 2021
925
ABONE OL

Fethiye'nin Üzümlü Dastarı Dokuması Tescillendi

Muğla'nın Fethiye ilçesinde kaybolmaya yüz tutan geleneksel dokuma "Üzümlü dastarı", Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. 

Fethiye'nin Üzümlü Dastarı Dokuması Tescillendi

Bölgedeki kültürel zenginliğin parçası olarak asırlardır süregelen dokumacılığı yaşatmak için tezgâh başına geçen kadınlar, eski dönemde sadece içlik ve başörtüsü yapımında kullanılan "dastar" dokumaların ürün çeşitliliğini artırdı.

"Üzümlü dastarı" için kurulan tezgahlarda artık giysi ve hediyelik ürünler de dokunuyor. Dokuma için kullanılan pamuk iplik, ilk olarak unlu suyla kaynatılıyor. Kurutulduktan sonra tezgahlarda dokunan ipliklerle, farklı motiflerde birbirinden değişik ürünler ortaya konuyor.

Kaybolmaya yüz tutan bu dokumanın gelecek nesillere daha rahat aktarılması amacıyla Fethiye Belediyesinin Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu sonucu Üzümlü dastarı için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındı. 

"Üretime Destek Vermeye Devam Edeceğiz"

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, ilçenin kültürel değerleri arasında yer alan Üzümlü dastarı dokumasının coğrafi işaret almasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'nin en güzel turistik ilçelerinden Fethiye'nin, deniz turizminin yanı sıra kültür ve tarih turizmiyle de ön plana çıktığını vurgulayan Karaca, "Üzümlü dastarını dünya markası yapmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya, üretime destek vermeye devam edeceğiz. Dastarımız, ilçemize gelen misafirlerimizin ilgisini çekiyor. İstanbul ve Ankara'da belediyelerimizle görüşmelerimiz sonucu dastarımızın bu bölgelerde pazarlanmasını sağlayacağız. Coğrafi işaretimiz Fethiye'mize hayırlı uğurlu olsun." ifadesini kullandı.

Annesinden Öğrendi, Kursa Katılanlara Öğretiyor

Geleneksel dokumacılığın unutulmaması için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Yeşilüzümlü Mahallesi'nde açılan kursta usta öğretici olarak görev yapan Feray Aykurt ise unutulmaya yüz tutan dastar kültürünün sürdürülmesi için mücadele ettiklerini dile getirdi.

Annesinden öğrendiği dastar dokumayı kursa katılanlara öğretmeye çalıştığını anlatan Aykurt, "Özveriyle uğraşıyor, emek veriyorum. Dokumamız sağlıklıdır. Yüzde yüz pamuktan, kışın sıcak yazın serin tutar. İnsanın terini emer, çok sağlıklı. Dastarı, önceleri yaşlılarımız içlik ve baş örtüsü olarak kullanırdı. Şimdi tekstilin de gelişmesiyle perdeden kıyafete birçok ürün elde ediliyor." diye konuştu.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
16 Mayıs 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
15 Mayıs 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
14 Mayıs 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
13 Mayıs 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
12 Mayıs 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
11 Mayıs 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
En Çok İzlenen 8 Amazon Prime Filmi
KÜLTÜR SANAT
Muğla’daki Müzeler
Muğla’daki Müzeler
01.02.2021
686