13 Nisan 2021
685
ABONE OL

Bodrum Aşığı Bir Yazar: Halikarnas Balıkçısı

Adını antik Bodrum’dan alan “Halikarnas Balıkçısı”. Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Sürgün olarak geldiği Bodrum’a oldukça seven Halikarnas Balıkçısı, sevgisini Bodrum’la özdeşleşen şu dizeleriyle anlatıyor;

Bodrum Aşığı Bir Yazar: Halikarnas Balıkçısı

Yokuşbaşı’na geldiğinde

Bodrum’u göreceksin,

Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin.

Senden öncekiler de böyleydiler,

Akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler…

Cevat Şakir Kabaağaçlı ya da bilinen adıyla Halikarnas Balıkçısı 17 Nisan 1890 tarihinde doğar. Gençlik yıllarını İstanbul’da geçiren Halikarnas Balıkçısı Robert Kolejinden sonra Oxford Üniversitesine gider.

İstanbul’a geri döndükten sonra gazetecilik ve resim işleriyle uğraşmaya başlar. Birçok gazetede yazılar yazarken bir yandan da resim ve karikatür çizmeye başlar. Dört asker kaçağının kadersizliğiyle ilgili olarak, 3 Nisan 1925 tarihli Karagöz ve Akbaba dergilerinde “Hapishanede İdama Mahkûm Olanlar Bile Bile Asılmaya Nasıl Gider?” adlı hikaye yayımladı. Bu nedenle İstiklal Mahkemesi’nde yargılanır ve Bodrum’a sürgün edilir.

Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum Yılları

Hayatında ilk defa Bodrum’a giden Cevat Şakir, burayı çok sever. Balıkçılık dahil birçok iş yapan Cevat Şakir, edebiyata kazandırdığı en önemli eserleri Bodrum’da yazar.

Cevat Şakir, Bodrum’da iki kez evlenir. Şakir’in üç evliliğinden beş çocuğu olur. Çocukları ortaöğretim çağına gelince, o yıllarda Bodrum’da ortaokul bulunmaması sebebiyle ailesi ile İzmir’e taşınır. Yaşamını yazarlık ve turist rehberliği yaparak sürdürür. 13 Ekim 1973’te İzmir’de vefat eder. Vasiyeti üzerine Bodrum’a gömülür. Kabri, Bodrum Gümbet’teki Türbe Tepesindedir ve burada Halikarnas Balıkçısı Müzesi kurulmuştur.

Cevat Şakir Kabaağaçlı özellikle 1926’dan sonra deniz hikayeleriyle tanınır. Ege ve Akdeniz Bölgesi kıyıları ve açıklarında gelişen ve deniz bağlı olayları konu edinmiştir.

Cevat Şakir Kabaağaçlı, Bodrum’un gelişmesinde önemli katkıları vardır. Sokaklarından sahillerine kadar her şeyiyle ilgilenen Halikarnas Balıkçısı, Mavi Yolculuk fikrini uygulamaya geçirir. Haftalarca denizde kalır, sadece acil ihtiyaçları temin etmek için karaya çıkardı. Bu yolculuklar yazarın edebi eserlerini de önemli ölçüde etkilemiştir. Balıkçıları, dalgıçları, sünger avcılarını ve gemileri zengin bir mitolojiyle harmanlayarak sürükleyici bir anlatımla hikaye ve romana aktarmıştır.

Yazıları ve düşünceleriyle birçok aydını etkilemiş olan Halikarnas Balıkçısı’na Kültür Bakanlığı tarafından 1971 yılında Devlet Kültür Armağanı verildi.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
En Çok İzlenen 8 Amazon Prime Filmi
KÜLTÜR SANAT
Muğla’daki Müzeler
Muğla’daki Müzeler
13.04.2021
650