24 Eylül 2020
2478
ABONE OL

Bodrum’un Antik Kentleri

Bodrum doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de ön plana çıkıyor. Bodrum Kalesi ve Antik Tiyatro bilinen tarihi yerler olsa da Bodrum’da hemen hemen her noktasında tarihi bir yere rastlamanız mümkün. Pers, Karia, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bodrum gerçek bir tarih hazinesi olarak karşımıza çıkıyor.

Bodrum’un Antik Kentleri

Pedasa Antik Kenti

Bodrum’da günümüze dek en iyi şekilde korunmuş Leleg şehri olan Pedasa Antik Kenti, Konacık beldesine oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Gökçeler olarak anılan antik kent bölgesi, Athena Tapınağı, kale, sur duvarları ve kubbeli mezarlar gibi tarihi yapılar kalıntılar içermektedir.

Bodrum’un merkezine yaklaşık 4 km oldukça yakın bir mesafede yer alan Pedasa Antik Kenti, tarih tutkunları tarafından ziyaret ediliyor. Pedasa Antik kenti, Bodrum kıyılarından uzak, iç kısımlarındaki doğal atmosferi nedeniyle kültür turizmi için olduğu kadar doğa sporları için tercih ediliyor.

İasos Antik Kenti

İasos Antik Kenti, Bodrum ilçesine bağlı Milas’a 28 kilometrelik bir uzaklıkta yer almaktadır. M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanan antik kentte yaşayan halkı ile ilgili eski kaynaklarda bilgi bulunmamaktadır. İasos Antik Kenti, antik dönemde bir yarımadada kurulmuştur.

Bafa Gölü çevresinde yer alan kent, önemli kalıntıların yer aldığı bir yarımada üzerindedir. Yarımadanın dışında yer alan su kemerleri, balık pazarları ve büyük suru da tarih kalıntıları arasındadır. Antik kentte, agora, liman, tiyatro ve balık pazarı bulunmaktadır.

Myndos Antik Kenti

Mausolos tarafından kurulan Myndos Antik Kenti, Bodrum yarımadasının en batısında yer alan Gümüşlük beldesinde bulunuyor. M.Ö. 640 yılında Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden biri olan Leleglerin egemen olduğu Myndos Antik Kenti, Ege Denizi ile Akdeniz’in kesiştiği noktada yer alıyor.

Myndos Antik Kenti’nde Bizans’tan kalma bir kilise, birkaç sur duvarı ve tepe üzerinde Leleg duvarı diye bilinen su kalıntısı ve kule kalıntısı yer alıyor. Şimdilerde Myndos Antik Kenti, balıkçı köyü olarak yaşamını sürdürüyor. 

Bargilya Antik Kenti

Güllük Körfezi’nin yanı başında duran hem tarihiyle hem de doğasıyla güzel bir gezi alanı Bargilya eski bir yerleşim alanıdır. Bargilya Antik Kenti günümüzde Bargilya Köyü’nün yamaçlarında yer alıyor. Tepelerde binlerce yıllık tapınak, sütunlar, antik tiyatronun küçük bir parçası görebileceğiniz kalıntılar arasındadır.
Bargilya Köyü turizmiyle ön plana çıkıyor. Bozulmamış bir doğaya sahip olan köy hem dinlendirici saatler geçirmenizi hem de eski bir yerleşim alanından günümüze gelen kalıntıları gezmenize olanak sağlıyor.

Madnasa Antik Kenti

Madnasa Antik Kenti, Bodrum’a bağlı bir tatil beldesi olan Göltürkbükü’nde yer alıyor. Bir Leleg kenti olan Madnasa Antik Kenti’nin geçmişi hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Maussalos döneminde Halikarnassos’a göç edilmeye zorlanan halkların ardından kentin boş kaldığı biliniyor. Bölgede yeterli arkeolojik kazı çalışmaları yapılmamış. Bu nedenle, günümüzü gelen kalıntı sayısı oldukça azdır.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
16 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
15 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
14 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

GEZİ REHBERİ
Muğla Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Hydas Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?