08 Ekim 2021
1842
ABONE OL

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi, Giriş Ücreti

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, ülkemizin tek, dünyanın sayılı sualtı müzelerinden biri olma özelliği taşıyor. Bodrum Kalesi içerisinde yer alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, 1964 yılında müze haline getirilmiştir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Avrupa’da gerçekleştirilen Yılın Müzesi Ödülü’nü 1995 yılında kazanmıştır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi, Giriş Ücreti

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Tarihçesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji müzesi ülkemizin tek dünyanın ise sayılı müzelerinden biridir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, M.Ö. 16 yüzyıldan M.S. 16 yüzyıla kadar zengin bir sualtı eser koleksiyonu içerir. St. John Şövalyeleri tarafından 1402 ile 1409 yılları arasında inşa edilen Sualtı Arkeoloji Müzesi tesadüf eseri bulunmuştur.

Amerikalı bir gazetecinin araştırma nedeniyle bu bölgeye gelmesi ve sünger avcılarının rastlantı sırasında bulması ile ortaya çıkmıştır. Restorasyon işlemi sonrası 1964 yılında müze olarak kullanılmaya başlanan müze, ziyaretçilere açık hale getirilmiştir. Sualtı Arkeoloji Müzesi dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Eserleri

Birçok önemli esere ev sahipliği yapan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, dünyadaki sayılı müzeler arasında yer alıyor. Erken Tunç Çağı Nekropolleri Salonu, Müsgebi Nekropolü Salonu, Halikarnassos Doğu Nekropolü Salonu, Karialı Prenses Salonu ve Pedasa Salonu, bodrum Yarımadası tarihini gözler önüne seren buluntuların sergilendiği salonlardır.

Müzede bulunan diğer alanlar ise Amphora Depo Sergisi, Kale Camii/Şapel, Hamam, Top Sergisi, Sunaklar ve Taş Eserler sergileridir.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde yer alan eserler;

Serçe Limanı Cam Batığı Kazısı

Turgutreis Yassıada Batığı

Tektaş Burnu Batığı

Ulu Burun Batığı

Eserler arasında Yassıada, Şeytan Deresi, Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonu, Serçe Limanı batıkları en çok ziyaret edilen alanlardır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi içerisinde gezilebilecek toplamda 13 bölüm bulunuyor. Bu bölümlerde bulunan bölüm ve eserlerin özellikleri şu şekildedir:

Serçe Limanı Cam Batığı Salonu

Marmaris’in Çiftlik Bölgesi’nde yer alan Serçe Limanı’ndan çıkarılan bu batık 11. yüzyıla aittir. Serçe Limanı Cam Batığı Salonu’nda sergilenen batık, 1025 yılında batan bir teknedir. 16 metre uzunluk ve 5 metre genişliğe sahip bu tekne 35 ton yükü taşıyacak kapasiteye sahipti. Serçe Limanı gemisi, modern gemi yapma yönteminin tarihlenen en eski örneğini oluşturuyor.

Tunç Çağı Batıkları – Uluburun Batığı

Tunç Çağı Batıkları salonunun ikinci ve üçüncü kısmında yer alan Uluburun Batığı müzenin en önemli ve özel sergilemelerinden birini oluşturuyor. Dünyanın en eski batığı olan ve Genç Tunç Devri’ne ait Likya Ticaret Gemisi, Uluburun Batığı olarak bu müzede yer alıyor.

Amforalar Sergilemesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin en büyük eser topluluğunu amphoralar oluşturuyor. Müzede yer alan binlerce amfora, dalgıçlar tarafından Bodrum sularından toplanmış. Amfora, eski Roma ve Yunan döneminde zeytinyağı ve şarap taşımak için kullanılan iki kulplu, sivri dişli testiler olarak biliniyor. 

Doğu Roma Batığı

Müzenin üçüncü bölümünde yer alan bu salonda Şapel ve Doğu Roma eserleri bulunuyor. Şapel, 1519-1520 yılları arasında İspanyol şövalyeleri tarafından onarılmıştır. Şapel’in Osmanlı Devleti’nin eline geçmesi sonrası camiye dönüştürüldüğü ve ibadet amacıyla kullanıldığı görülüyor.

Tektaş Cam Batığı

Bodrum Kalesi’nde 47.50 metre yüksekliğindeki Fransız Kulesi’nin altındaki iki salonda Tektaş Burnu Batığı sergileniyor. Çeşme ilçesindeki Sığacık yakınlarında tespit edilen batık, Heredot’un yaşadığı 5. yüzyıla tarihleniyor. Batıkta yer alan 200’den fazla amforanın birçoğu bu salonda ve sağlam bir biçimde sergileniyor.

Turgutreis Yassıada Batığı

Bahçenin sağ tarafında Osmanlı İmparatorluğu ile birlikte camiye dönüştürülen şapelin içinde Turgutreis’in yakınlarında yer alan bir batık ile ilgili sergi alanı yer alıyor. 1958 yılında incelemeye başlanan batığın 626 yılında battığı tahmin ediliyor.  Batık tekne içinde 850 tane amfora bulunan batık 

Karyalı Prenses Salonu

Kraliçe Ada olarak adlandırılan bu yer Bodrum Kalesi’nin en yüksek yerinde sergileniyor. Kulenin kapısının üzerinde çifte ağızlı Karya baltasının bulunduğu salonda Kraliçe Ada’nın mezarı, kazısı ve kafatasının etlendirilmesi yer alıyor. Bu sergi alanına giriş için özel ücret alınıyor.

Sikke ve Mücevherat Salonu

Sikke ve mücevherat salonu olarak tanımlanan bu yapı, İtalyan Kulesi’nin alt katında yer alıyor. En küçük sikkelerden en büyük sikkelere kadar bölgede kullanılmış sikkeler, ağırlık sıralarıyla alanda sergileniyor.

Zindan

Zindana girildiğinde sol ve sağ duvarlar içerisinde eski top mazgallar yer alıyor. Her hücre üzerinde hava bacası bulunuyor. Odanın kuzeybatı köşesinde darağacı çukuru, çukurun önünde tabutluk, prangalı gülle, duvarda prangalı kelepçe ve tavanda asılı darağacı kafesi yer alıyor.

Türk Hamamı Sergilemesi

Müzenin ikinci bölümünde Türk Hamamı sergilemesi yer alır. Osmanlı Devleti’ne ait olan bu hamamlarda antik çağlardan beri kullanılan lazımlıklar da sergileniyor.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Nerede?

Bodrum ilçesinde yer alan Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Kalesi’nin içerisinde yer alıyor. Bodrum merkezde yer alan müze, muhteşem bir manzaraya sahip.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi İletişim ve Adres Bilgileri

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, merkezde yer alan Çarşı Mahallesi, Kale Caddesi üzerinde bulunuyor. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi telefon 0252 316 25 16

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi her gün açık hizmet veriyor. Yaz döneminde 1 Mart -1 Kasım tarihleri arası 09.00-22.00 saatleri arasında açıktır. Kış döneminde ise 1 Kasım-1 Mart tarihleri arası 08.30-17.30 tarihleri arasında açıktır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti kişi başı 90 TL’dir. 65 yaş ve üzeri kişiler için ücretsiz hizmet eren müzede müze kartı olan kişilerden ücret talep edilmiyor.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

GEZİ REHBERİ
Muğla Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Hydas Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?