17 Aralık 2021
907
ABONE OL

YKS Nedir? Kimler Başvuru Yapabilir? YKS Puan Hesaplama 2022

YKS, öğrencilerin üniversiteye girecek olan adaylar tarafından araştırılıyor. Peki, Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS nedir? YKS ne işe yarar? YKS’ye kimler girebilir? YKS kaç oturumda yapılır? YKS puan hesaplama ve YKS’ye dair merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.

YKS Nedir? Kimler Başvuru Yapabilir? YKS Puan Hesaplama 2022

YKS Nedir?

YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı kelimelerinin kısaltmasını oluşturur. Halk arasında üniversite sınavı olarak adlandırılan YKS, ÖSYM tarafından üniversiteye yerleşmek için girmeleri gereken sınav türüdür. YKS 3 ayrı oturumdan oluşur. İlk oturum TYT (Temel Yeterlilik Testi), ikinci oturumu (Alan Yeterlilik Testi)’dir. YKS’nin üçüncü oturumu ise YDT yani Yabancı Dil Testi’dir.

Üniversiteye yerleşmek isteyen adayların TYT’ye girmesi zorunludur. TYT oturumundan yeterli puan alınması halinde 2. ve 3. oturumları girmeyi hak kazanır. YKS sisteminde TYT ile 2 yıllık önlisans bölümleri, AYT ile 4 yıllık lisans bölümleri, YDT ile 4 yıllık dil bölümleri tercih edilebilmektedir.  

YKS’ye Kimler Girebilir?

YKS’ye yalnızca lise son sınıfta bulunan öğrenciler ile liseden mezun olan öğrenciler girebilir. Üniversite okuyorum YKS’ye girebilir miyim? sorusu aklınızı kurcalayabilir. Üniversite okurken de YKS’ye girebilirsiniz.

YKS Baraj Puanı Kaçtır?

Üniversite tercihi yapacak adayların YKS’nin ilk oturumu olan TYT sınavına girmesi zorunludur. TYT’ye giren adayların en az 150 ham puan almış olması gerekir. 150 puanı aşanlar önlisans veya 2 yıllık üniversitelere giriş yapabilir. TYT’de barajı aşan öğrenciler ayrıca AYT ve YDT oturumlarına katılabilir. Bu sınavlardan alınan puanlarla 4 yıllık fakültelere giriş yapabilir. AYT ve YDT’ye giren adayların en az 180 ham puan alması gerekir.

YKS’de Hangi Konular Çıkar?

TYT’ye sınavına katılım sağlayan öğrencilere 9 ve 10’uncu sınıflara ait konulardan soru sorulur. AYT ve YDT’de ise öğrenciler tüm lise konularından sorumlu tutulur.

YKS Puan Hesaplama 2022

YKS’de TYT’nin katkısı %40 olarak belirlenmiştir. AYT veya YDT ise %60’lık kısmı oluşturur. YKS Puan Hesaplama işleminde her adayın testlere verdiği doğru ve yanlış yanıtların sayısı tespit edilir. TYT ve AYT puan hesaplaması yapabilmek için https://www.puanhesaplamalari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
Bodrum Yel Değirmenleri Tarihi
BİLGİ KÖŞESİ
Medya Okuryazarlığı Nedir? Amaçları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Enginar Nedir? Faydaları Nelerdir?