03 Ocak 2022
923
ABONE OL

TUS Nedir? Kimler Girebilir?

TUS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından düzenlenen yükseköğretim sınavlarından biridir. Birçok alanın girebildiği bir sınav olmasına rağmen genellikle tıp mezunlarının bir alanda uzmanlaşmak için girdiği bir sınavdır.

TUS Nedir? Kimler Girebilir?

TUS Nedir?

TUS bir kısaltmadır ve açılımı Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak ifade edilebilir. Bu sınav ÖSYM tarafından düzenlenen ve dünyanın en zor sınavlarından biri olarak ifade edilen bir yapıya sahiptir. Çünkü, genellikle tıp mezunu olan kişilerin girdiği bu sınav ilgili alandaki tüm bilgilerin sorulma ihtimalinin olduğu çok geniş bir soru havuzuna sahiptir ve bu sınavı geçmeden herhangi bir tıp alanında uzmanlaşmak mümkün değildir. Bu nedenle de pek çok kişi bu sınava defalarca girmektedir.

TUS Başvuru Şartları Nelerdir?

TUS başvurularında öncelikli şart dil yeterliliğinin sağlanmasıdır. Bu nedenle de eğer bir kişi TUS başvurusu yapmak istiyorsa öncelikle ilgili dil yeterlilik sınavları ile dil yeterliliğini kanıtlaması gerekir. Çünkü, dil yeterliliğini kanıtlayamayan kişiler TUS başvurusu yapamamakta ve uzmanlık eğitimine başlayamamaktadır.

Tıpta Uzmanlık Sınavına Kimler Girebilir?

Tıpta Uzmanlık Sınavına girebilecek olan kişiler genellikle tıp mezunu kişilerdir. Ancak, tıp mezunlarının yanı sıra, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji ya da tıbbi biyolojik bilimler fakültelerinden mezun olan kişilerde başvurabilir. Ancak eğer kişi tıp bölümü dışında bir bölümden mezunsa sadece temel bilimler alanında tercih yapabilmektedir.

Tıpta Uzmanlık Sınavında Kaç Soru Vardır?

Tıpta Uzmanlık Sınavına giren kişiler iki sınava girebilmektedir. Bunlardan biri temel bilimler sınavı diğeri ise klinik bilimleri sınavıdır. Her iki sınavda genellikle aynı gün içinde farklı saatlerde yapılır ve her ikisinde de 120 soru sorulur ve bu soruların çözülmesi içinde 150 dakika gibi bir süre verilir. Bu süre içerisinde aday çözebildiği kadar çok soruyu doğru bir şekilde çözmeli ve kitapçığa işaretlemelidir.

TUS Kaç Puan Üzerinden Hesaplanır?

Tıpta Uzmanlık Sınavının diğer sınavlar gibi net bir en yüksek puan yoktur. Bu nedenle de kesin olarak en fazla şu kadar puan alınır demek doğru değildir. Ancak tüm soruları eksiksiz ve doğru bir şekilde yapabilirseniz alabileceğiniz puan aralığı genellikle 80 ile 100 arasında değerlendirilebilir. Ancak, TUS için kesin bir puan aralığı vermenin mümkün olmadığının altının çizilmesinde fayda vardır.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
16 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
15 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
14 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
13 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
12 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
11 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
Bodrum Yel Değirmenleri Tarihi
BİLGİ KÖŞESİ
Medya Okuryazarlığı Nedir? Amaçları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Enginar Nedir? Faydaları Nelerdir?