14 Aralık 2022
545
ABONE OL

Gotik Mimari Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde mimari, moda, sanat, müzik gibi farklı alanlarda kullanılan gotik terimi, ilk olarak İtalyan sanatçı Giorgio Vasari tarafından kullanılmıştır. Gotik mimari, Avrupa mimarisinde önemli izler bırakmış mimari akımlardan biridir. İhtişamlı yapıları ile dikkat çeken bu mimari akım, kilise ve katedral gibi dini yapıların yanı sıra kalelerde de karşımıza çıkmaktadır. Gotik mimari akımı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Gotik Mimari Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Gotik Mimari Ne Zaman ve Nerede Ortaya Çıktı?

12. yüzyılda ortaya çıkan gotik mimari, 16. yüzyılın sonlarına kadar sürmüştür. Orta Çağ’ın önemli mimari akımlarından olan gotik mimari akım, Romanesk stilinin gelişmesiyle ortaya çıkmış mimari akımdır.

Gotik mimari akım ile yapılmış ilk eser, Fransa’da bulunan St. Denis Bazilikası olduğu kabul edilir. İhtişamlı yapısı ile göz kamaştıran bu yapı, büyük manastır kilisesidir. Buna bağlı olarak gotik mimari akımının Fransa’da ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Daha sonra Avrupa’ya yayılan bu mimari akımı; İtalya, İspanya, Polonya, Almanya’da pek çok yapıda görülmektedir.

Gotik Mimari Nasıl Ortaya Çıktı?

Gotik mimarinin, Tanrı'nın büyüklüğünü yansıtan büyük ve ihtişamlı yapılar karşısında insanın aciz olduğunu simgelemek amacıyla ortaya çıktığı kabul edilir. Haçlı seferlerinde yaşanan başarısızlık sebebiyle kilise ve katedrallere kaybettiği otoritelerini yeniden kazandırmak amacıyla ortaya çıkan bir mimari akımdır. Gotik mimari akım ile üretilen yapılar, krallığın ve zenginlerin gücünü hatırlatmak amacıyla inşa edildiği de düşünülmektedir.

Gotik özellikler genellikle kilise ve katedrallerde görülmektedir. Gotik mimariye göre tasarlanan eserler göğe doğru yükselen yapıları ile dikkat çekmektedir. Yapılarda İncil’den mesajlar içeren heykeller, vitraylar ve duvar resimlerine de rastlanabilir.

Gotik Mimari Özellikleri Nelerdir?

Gotik mimari akım, Orta Çağ mimarisinde oldukça önemlidir. Gotik mimari özellikleri bakımından, önceki mimari akımlardan büyük farklılıklar göstermektedir.

Kasvetli ve alçak planlı yapı tarzının geliştirilmesini sağlayan Gotik mimari tarzındaki yapılar, daha yüksek tavanlı ve aydınlık bir görüntüye sahiptir. Gotik mimari ile Avrupa’daki ihtişamdan uzak yapıların yerini görkemli, süslü ve uzun yapılar almaya başlamıştır. Bu da doğal olarak mimarideki sınırların kaldırılmasına yardımcı olmuştur.

Gotik mimarinin yaygınlaşmasıyla birlikte yapılardaki sivri kemerlerin ve süslemelerin arttığı görülmektedir. Kemerler ile yapıların ağırlığının ve yüksekliğinin yayılması planlanmıştır. Gotik yapılarda karmaşık doğal şekiller oldukça yoğundur.

Gotik mimari tarzı, büyük pencerelere ve açıklıklara sahip yapıların gelişmesini sağlamıştır. Duvarların kaldırılması ve yerini pencerelerin alması ile iç mekanların güneş ışığı ile aydınlatılmasına olanak sağlamıştır.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
29 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
Bodrum Yel Değirmenleri Tarihi
BİLGİ KÖŞESİ
Medya Okuryazarlığı Nedir? Amaçları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Enginar Nedir? Faydaları Nelerdir?