22 Aralık 2022
1157
ABONE OL

ALES Nedir? ALES Soru Dağılımı Nasıldır? Hangi Konular Var?

ALES, lisansüstü öğrenim görmek isteyen veya akademik kariyer hedefi bulunan kişiler tarafından araştırılan sınavlardan biridir. Ülkemizde lisansüstü eğitime geçişte ve yükseköğretim kurumlarına öğretim görevlisi olmak için bu sınava giriliyor. Peki, ALES nedir? ALES’e kimler girebilir? ALES’ten kaç puan almak gerekir? İşte, ALES hakkında merak edilen tüm detaylar…

ALES Nedir? ALES Soru Dağılımı Nasıldır? Hangi Konular Var?

ALES Nedir?

ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olarak tanımlanır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen ALES, sözel ve sayısal bölümlerden olmak üzere 100 sorudan oluşan bir sınavdır. Türkiye’de lisansüstü eğitime girişte, yükseköğretim kurumlarında okutman, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılan atamalarda ALES puanı istenir. ALES, ilkbahar döneminde 1 ve sonbahar döneminde ise 2 olmak üzerinde yıl içerisinde 3 kez uygulanır. 

ALES’e Kimler Başvuru Yapabilir?

ALES için ÖSYM tarafından belirtilen açıklamada, yükseköğretim kurumlarında okutman, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında atanabilmek için zorunlu sınavlardan biridir.

Ayrıca, lisans programından mezun olmuş ve yüksek lisansa devam etmek isteyen adaylardan da ALES puanı istenir. Üniversiteler, tezli yüksek lisans başvurusu esnasında ALES puanını da göz önünde bulundurarak değerlendirme yapmaktadır. ALES’ten yüksek not almak yüksek lisans başvurusuna kabul edilebilmek için gereklidir.

ALES başvuru yapabilmek için lisans programından mezun olmuş olmak veya lisans programından mezun olabilecek durumda bulunmak gerekir. Yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi bulunanlar da başvuru yapabilmektedir.

ALES Soru Dağılımı Nasıldır? ALES’te Hangi Konular Var?

ALES soru dağılımı sözel ve sayısal bölümlerle ayrılmıştır ve test olarak uygulanır. Türkçe olarak uygulanan sınavda sözel ve sayısal bölümlerde 50’şer soru soru olmak üzere toplam 100 soru sorulur. Sınavda öğrencilerin tüm soruları 150 dakika (2,5 saat) içerisinde cevaplamaları gerekir. Sınav sonuçları ise açıklandığı tarih dikkate alınarak 5 yıl süreyle geçerlidir.

ALES sınavında sayısal bölümde temel matematiksel işlemler, problemler, üslü ve köklü sayılar, çözümlemeler, bölme – bölünebilme, sıralama, basit eşitsizlikler, geometri gibi başlıklar içeren sorular yer alır.

ALES konuları sözel bölümde sözcükte ve cümlede anlam, cümle ve metni tamamlama, parçada anlam gibi konulardır.

ALES Puanı Hesaplama

ALES puanı hesaplama işlemi için kaynak arayışına girebilirsiniz. ALES puanınızı https://www.puanhesaplamalari.com/ adresini ziyaret ederek yapabilirsiniz.  

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
Bodrum Yel Değirmenleri Tarihi
BİLGİ KÖŞESİ
Medya Okuryazarlığı Nedir? Amaçları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Enginar Nedir? Faydaları Nelerdir?