01 Ekim 2020
328
ABONE OL

Denizin Mevsimlik İşçilerinin Mavi Sulardaki Mücadelesi

Av sezonunun başlamasından önce Karadeniz’in farklı kentlerinden İzmir’e gelen balıkçılar, 1 Eylül’de mavi sularda “vira bismillah” dedi.

Denizin Mevsimlik İşçilerinin Mavi Sulardaki Mücadelesi

Ege’nin mavi sularında ekmek mücadelesi veren ve çoğunluğunu Karadeniz tayfalarının oluşturduğu balıkçılar, karanlık suları ağlarıyla karış karış tarıyor.

Ağırlıklı olarak geceleri çalışıp gündüzleri dinlenme olanağı bulan “denizlerin mevsimlik işçileri”nin ekmek tekneleri, aynı zamanda yaşam alanları oluyor. Teknede uyuyan ve yemekleri birlikte yiyen mürettebat aynı zamanda temizlik ihtiyaçlarını da teknede sağlıyorlar.

Balıkçılar için mesai gün kaybolurken başlıyor. Ailelerinden çok “ekmek tekneleri”nde ekip arkadaşlarıyla zaman geçiren balıkçılar, yaklaşık 8 ay boyunca neredeyse karaya çıkmıyor.

Özellikle havaların soğuk olduğu kış aylarında zorluk yaşayan mürettebat, bu dönemde yağmur, derin dalgalar ve fırtınayla kıyasla bir mücadeleye girişiyor.

Yoğun Mesaiye Tanıklık Edin

Atakan Canbaz'ın kaptanlığını yaptığı ve çoğunluğunu Ordu'dan gelen mürettebatın oluşturduğu "Rıfat Reis 2" teknesinde balıkçıların 1 gün boyunca deniz mesaisi oldukça yoğun.

Durmaksızın çalışan balıkçıların bir yanda denizde yaşadığı zorlu mücadele bir yanda aile özlemi olsa da denize olan tutkuları onları bu işten vazgeçirmiyor.

Ağların onarılmasından teknenin temizliğine kadar tüm işleri birlikte yapıyorlar. Aralarında 50 yıllık denizciden bu yıl işe başlayan balıkçıya kadar farklı yaş grubundan tayfa bulunuyor.

İnsanların evine çekilmeye başladığı saatlerde balıkçıların av mesaisi başlıyor. Gün batımına doğru, Çeşme limanından ayrılan tekne, mavi sularda usul usul ilerleyip gece yarısına kadar yol almaya devam ediyor.

Kaptan, rotayı balık geçişlerinin yoğun olduğu Karaburun açıklarına doğru çeviriyor. Fırtına nedeniyle balıkların ortaya çıkmadığını tespit ediyor. Atakan kaptan, balıkların toplanmasını beklemek için belirlediği bir kıyıya yanaşıyor. Bu sırada tayfalardan kimileri yemeklerini yedikten sonra koyu bir sohbete tutuşurken kimileri de ya televizyon seyrediyor ya da uyumaya çekiliyor.

Birbirleriyle şakalaşmayı ihmal etmeyen teknede tecrübeli balıkçılar ise sohbet sırasında "acemi" meslektaşlarına işin sırrını anlatmaya çalışıyor. 

Kaptan ise bu sırada bir yandan "ışıkçı" diye tabir edilen yardımcı teknedeki kaptanla görüşürken diğer taraftan sonar cihazından suyun altındaki balıkları kontrol ediyor.

Gün aydınlanmadan cihazlarda balık sürüsü tespit eden kaptanlar, uyarı sireni çalarak mürettebatı harekete geçiriyor.

Hızla çalışmaya başlayan tayfa, ağı denizde sabitlemek için kullanılan botu suya indiriyor. Kaptandan aldığı talimatlarla mürettebatı yönlendiren "Kocareis"in anonsuyla tayfa ağları denize bırakıyor.

Kaptanın yönlendirdiği teknede, ağların kurşunlarını istifleyen "hamlacılar", mantarlarını düzenleyen "mantarcılar", ağın düzgün akıp akmadığını kontrol eden "palacılar", ağların gemiye çekilmesi ve bırakılmasından sorumlu "istifçiler" gün doğumuna kadar sürecek zorlu bir mücadeleye başlıyor.

Alacakaranlıkta başlayan heyecan, günün ilk ışıklarıyla ağların çekilmesiyle doruk noktaya ulaşırken, ağlarda parıldayan balıklar büyük bir heyecanla güverteye alınarak kasalanıyor.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
29 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

TÜRKİYE
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı